Om siden

Michaelconnelly.dk er tiltænkt de danske læsere af Michael Connelly, i et forsøg på at rede trådene ud på den noget rodede udgivelse af hans bøger på dansk. Der ligger ikke beskrivelser af bøgernes indhold og handling, kun meget lidt bliver røbet. Der findes ikke noget værre end at læse en del af handlingsforløbet bag på en bog eller andet steds. Hvis man er til gode krimier med intelligente plots, så er det bare at gå igang. 

Michael Connelly er en fremragende amerikansk krimiforfatter, der indtil videre har udgivet 36 romaner, hvoraf de 27 er oversat til dansk. Den bærende hovedperson i Connellys bøger er kriminalmanden Harry Bosch, men flere bøger er udenfor Bosch serien, med andre hovedpersoner. Det unikke i Connellys forfatterskab er dog, at han lader flere af personerne krydse hinandens liv i de forskellige bøger, som f.eks. i Mørkere End Natten, hvor Bosch møder hovedpersonen, Terry McCaleb, fra Blodspor, Rachel Walling fra Poeten dukker op i Malstrøm osv. Samtidig er der en kontinuerlig baggrundshistorie for Harry Bosch igennem de bøger, han er med i: skiftende kærester, arbejde og makkere m.m. Dette bevirker, at man får det mest optimale ud af Connellys bøger, ved at læse dem i kronologisk rækkefølge, men det kan være svært, ja nærmest umuligt, pga. den måde bøgerne er udgivet på dansk.

Forlaget Forum var det første forlag til at udgive bøgerne, og uvist af hvilken grund valgte man at udgive bog nr. 3 (Det Tolvte Offer) som den første!! Herefter bliver bliver bog nr. 1 (Det Sorte Ekko) udgivet, men så går det også helt galt, for den næste udgivelse bliver nr. 4 (Den Sidste Prærieulv)!! Man springer altså bog nr. 2 over (The Black Ice). Forlaget Klim overtager udgivelserne, men springer desværre over bog nr. 12 (Chasing The Dime), der er en selvstændig bog uden Bosch. Det kunne så være belejligt, at forlagene ville liste bøgerne i deres rigtige rækkefølge i starten af bøgerne, men her vælger man desværre at liste dem efter udgivelsesår, så kig under menupunktet Bøgerfor den korrekte rækkefølge. Så skulle der være en chance for, at man får læst verdens bedste krimiforfatter på den rigtige måde!

conmat

Photo: Jay L. Clendenin / Los Angeles Times

Første gang jeg indirekte stiftede bekendtskab med Michael Connelly, var da jeg så filmen ‘Blood Work’. En ok Clint Eastwood film, men så heller ikke mere. På det tidspunkt var jeg ikke klar over at filmen var baseret på en bog, men jeg blev klogere nogle år senere, da min søster lånte mig en anden Connelly bog, ‘De parallelle mord’. Det var en ren ‘pageturner’, og så var jeg jo fanget. Jeg måtte straks finde ud af, om forfatteren havde lavet andet, og til alt held var der jo allerede oversat en del bøger af ham. Jeg blev lidt forvirret, da jeg stod på det lokale bibliotek og skulle finde ud af, hvilken bog jeg skulle starte med, og udelukkende ved at se på original udgivelsens årstal i bogen, famlede jeg mig frem til ‘Det sorte ekko’. Jeg søgte info om Connelly på internettet og fandt hans egen fremragende hjemmeside men opdagede til min gru, at udgivelserne på dansk var gået galt lige fra den første udgivelse. Som jeg ser det, er der flere ting galt med udgivelserne på dansk:

1. De manglende bøger (The Black Ice, Chasing the Dime, The Overlook, The Reversal, The fifth witness, The Gods of Guilt og The Crossing)

2. Flere af bøgerne er blevet (og bliver fortsat) udgivet i forkert rækkefølge.

3. Forkert kronologisk liste i starten af bøgerne.

4. Flere af bøgerne er udsolgt.

Michael Connelly kan sikkert sagtens læses i vilkårlig rækkefølge, men oplevelsen bliver absolut ikke den samme. Der er mange sjove detaljer og oplevelser man går glip af, hvis man ikke får dem læst i rækkefølge. Man kan sammenligne det med at læse Sjöwall/Wahlöö’s serie på 10 romaner om Martin Beck, der også giver den bedste mening, hvis man læser dem i korrekt rækkefølge.

Mens vi venter på Klim, kan jeg kun anbefale, at læse de manglende bøger på engelsk……